pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
14 Ağustos 2019 Çarşamba - 12:11

HONG KONG’TA YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Hükümet karşıtı protestocularla, polis arasında çatışmalara sahne olan Hong Kong Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı ve terminal binalarına girişte yeni güvenlik önlemleri alındı

HONG KONG’TA YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Havalimanı yönetimi, günler süren eylemlerin ardından, protestocuların belirli alanlara girişini yasaklayan geçici bir mahkeme kararı alındığını bildirdi. Karara göre, havalimanı yönetiminin belirlediği alanların dışında protesto eylemleri yapılması önlenecek. Pasaport ve biletini göstermeyenler terminal binasına giremeyecek.

DÜNYANIN EN YOĞUN 8.HAVALİMANI

Her yıl yaklaşık 75 milyon yolcunun kullandığı dünyanın en yoğun 8’inci havalimanı, geçen Cuma gününden bu yana her gün yönetim karşıtı eylemlere sahne oldu. Pazartesi günkü eylemler de yüzlerce uçuşun iptal edilmesine yol açmıştı.

Dün gece neler oldu?

Dün geceki eylemlerde protestocuların yaralı bir kişiyi alıkoymasının ardından olaylar çıktı. Bazıları, bu kişinin Çin ajanı olduğunu öne sürdü. Ancak sağlık görevlileri söz konusu kişiyi sedyeye koyarak, ambulansa götürmeyi başardı. Onlarca polis aracının önü göstericiler tarafından kesilirken, çevik kuvvet polisi terminale girerek, göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

İçeride çekilen görüntülerde, bir polis memurunun bir ara silahını çıkardığı görüldü. Reuters haber ajansı, en az 2 göstericinin polis tarafından götürüldüğünü bildirdi. Bir kadını itekleyen polis memuru ise protestocular tarafından dövüldü. Gazeteci kimliği altına saklandığı düşünülen Çinli başka bir kişi protestocular tarafından bağlandı ve alıkondu.

Global Times gazetesinin genel yayın yönetmeni Hu Xijin, Twitter üzerinden bu kişinin muhabirleri olduğunu duyurdu. Bu kişi daha sonra ambulans ile havaalanından ayrıldı.

Hong Kong polisi daha önce şehir merkezindeki gösterilerde yönetim karşıtı protestocu kılığına bürünmüş memurlar görevlendirdiklerini itiraf etmişti.

Hong Kong'da son 10 haftadır hükümet karşıtı eylemler yapılıyor ve protestoların azaldığına dair bir işaret yok. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, polisin göstericilere karşı orantısız güç kullandığına yönelik iddiaların soruşturulması gerektiğini söyledi.

Çin yetkilileri ise Hong Kong'daki gelişmelere müdahale edebileceklerini söylüyor. Uzmanlar, Hong Kong'daki gösterilerin ve siyasi çalkantının Asya borsalarında huzursuzluk yarattığını belirtiyor. Hang Seng endeksi güne yüzde 1,1 değer kaybıyla başlamıştı.

Gösteriler nasıl başladı?

Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı. Her ne kadar yasa tasarısı askıya alınsa da göstericiler, "Çin'in boyunduruğuna karşı çıkmak amacıyla" gösterilerine düzenli aralıklarla devam ediyor. Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girmişti. Ancak Hong Kong'da medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı yasal güvence altında. Göstericiler ise tartışmalı tasarının yasalaşması halinde Hong Kongluların özgürlüklerinin kısıtlanacağını ve düzenlemenin muhaliflerin susturulması için kullanılabileceğini savunuyor.

Protestocular son gelişmeler sonrası ise polisin göstericilere yönelik tutumuyla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma açılmasını ve gözaltındaki tüm göstericilerin serbest bırakılmalarını talep ediyor.

BBC Türkçe

 
THY UÇAĞI BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI
 
O NATO UÇAĞI İSPANYA’YA AİT
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUS SU-27 UÇAĞI NATO F-18’İNİ BÖYLE UZAKLAŞTIRDI
Su-27 uçakları, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun uçağına yaklaşmaya çalışan NATO uçağını uzaklaştırdı
HONG KONG HAVALİMANI TEKRAR UÇUŞLARA AÇILDI
Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda protestolar sonrası Salı günü uçuşlar ...
HONG KONG HAVALİMANI KISMEN KAPATILDI
Hong Kong Havalimanı gidiş yolcuları ve çalışanlar dışında herkese kapandı
 
SİNGAPUR HAVAYOLLARI’NDAN 200 MİLYON DOLAR KAR
Singapur Hava Yolları birinci çeyrekte 200 Milyon Singapur Doları kar etti
RUS S7 HAVAYOLLARI KAMPANYA BAŞLATTI
Rusya’nın en büyük hava yolu şirketlerinden S7 Havayolları, Sibirya’daki ...
SPACEX’TEN 'STARSHIP' PROJESİNE YENİ GÜNCELLEMELER
SpaceX’in kurucusu Elon Musk, dün akşam Twitter hesabı üzerinden bir dizi ...
 
MANŞ DENİZİ'Nİ UÇAN KAYKAYLA GEÇTİ
Uçan kaykayın mucidi Franky Zapata, Manş'ın en dar yeri olan 35 kilometrelik ...
YANGINLA MÜCADELE UÇAĞI DÜŞTÜ
Fransa’nın güneyinde bir yangınla mücadele uçağı düştü
MADAGASKAR POLİSİ: ÖĞRENCİ UÇAĞIN KAPISINI KENDİSİ AÇTI
Araştırma gezisi için Madagaskar'da olan Alana Cutland isimli üniversite ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası