pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
HULL CITY CORENDON UÇAĞIYLA ANTALYA’DA
HULL CITY CORENDON UÇAĞIYLA ANTALYA’DA
IFTC HAVACILIK VERİSİ İÇİN KEYVAN’I SEÇTİ
IFTC HAVACILIK VERİSİ İÇİN KEYVAN’I SEÇTİ
SABİHA GÖKÇEN - SPHİNX UÇUŞLARI BAŞLADI
SABİHA GÖKÇEN - SPHİNX UÇUŞLARI BAŞLADI
KRİZ BÜYÜYOR... O ÜLKEYE HAVA SAHASINI KAPATTI!
KRİZ BÜYÜYOR... O ÜLKEYE HAVA SAHASINI KAPATTI!
7 Temmuz 2020 Salı - 12:18

GELİBOLU’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarihi Gelibolu Yarımadası'nda dün çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı

GELİBOLU’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Pakdemirli, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, doğu ve batı istikametinde ilerleyen yangına ilk andan itibaren müdahale edilmeye başlandığını söyledi.

Yangınların yüzde 90 insan kaynaklı çıktığını dile getiren Pakdemirli şunları söyledi:

"Bir ağacın daha yanmaması gerekiyor. Özellikle yangınla mücadelenin ilk unsuru, erkenden müdahale edebilmektir. Biz 750 insanlı kule, 100 kadar insansız kule, insansız hava araçlarıyla yangınları gözetliyoruz. Ama tüm bunların ötesinde vatandaşın herhangi bir yerde gördüğü yangını bize iletmesi son derece önemli. Şu saat itibarıyla buradaki yangınımız da kontrol altında. Şu anda soğutma faaliyetleri sürdürülüyor. Bölgede bir süre daha kalıp çalışmaları izleyeceğim. Yer yer tütmeler olabilir, soğutma faaliyetleri birkaç gün sürebilir. Şu ana kadar 'kontrol altında' dememiştik ama 'kontrol altında' dediğimizden itibaren ateş artık çepeçevre çevrelenmiştir."

İki şerit halinde ilerleyen bir yangınla karşı karşıya kalındığını belirten Pakdemirli şu ifadeleri kullandı: "Kumköy ve Yalova köyleriyle yani yerleşim yerleriyle alakalı bazı risk unsurları ortaya çıkmakla beraber ilerleyen saatler itibarıyla yerleşim yerleriyle ilgili riskler ortadan kalktı, hem rüzgarın değişmesi hem de bizim arkadaşlarımızın müdahalesi sayesinde. 20 helikopter, 2 uçak, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personel artı diğer kamu kuruluşlarından, belediyelerden de itfaiye araçları müdahale etti. Tabii bu müdahaleye orman teşkilatımız en başta olmak üzere, Valimiz, yerel belediyelerimiz, kolluk kuvvetlerimiz hepsi yardımcı oldular ve bu saate kadar hepsi sahada çalışmaya devam ettiler."

Pakdemirli, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi: "Tabii ki yer yer gördüğümüz hasarlar var. En önemlisi tabii ister istemez bir miktar ağacımızı kaybettik, bir miktar da yaban hayatının kaybolmuş olabileceğini varsaymamız gerekiyor. Bu sabah itibarıyla 05.52'de bu bölgede güneş doğuyor ancak biz hava araçlarıyla müdahaleye 05.15'te başladık. Gece boyunca hummalı bir çalışma sürdürüldü ve bu çalışmayla beraber sabah da hava araçlarıyla beraber çalışmanın neticelerini daha ileri götürmek maksadıyla müdahaleler sürdü."

'Şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor'

Geçen yılla karşılaştırıldığında bu yıl daha fazla yangın olduğunu belirten Pakdemirli, ancak çok daha az yanan alan bulunduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yaşanan yangının son olması temennisinde bulunarak şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor. Yangın tamamen söndürüldükten sonra kesin tespitler yapılır, bununla alakalı açıklamalarımızı da kamuoyuna yaparız. Genelde ağaçlar haricinde tarım alanlarında da hasarlar olduğunu görüyoruz. Ağırlıklı olarak hasat edilen bazı arazilerimizde hasar olduğu gözüküyor. Yer yer ekili ve dikili alanlarda, şahıs arazilerinde de bazı hasarların olduğu görünüyor. Tabii her zaman söylediğimiz bir şey var, TARSİM kapsamında yangın hasarları da biliyorsunuz ödeniyor ama bölgede yüzde 10 ila 20 arasında bir TARSİM kapsamı, sigorta yaptırma oranı var. Maalesef felaket geldikten sonra hep bunlara pişman oluyoruz ama tekrar özellikle çiftçimizi, üreticimizi bu konuda, TARSİM konusunda uyarmış olalım. Tabii ki valilik de bir hasar tespit çalışması yapacak. Valilik kanalıyla bu, Cumhurbaşkanlığı İdari İşlere de bildirilir, bu konuyla ilgili yapılması gereken bir şey varsa devlet gerekeni yapar. Ama bu köylerimiz orman köyleri olduğu için orman köyleri kapsamında da orman teşkilatımız tarafından köylülerimizin, bu bölgede oturan kardeşlerimizin, tarımsal hasarlarını bir nebze de olsa karşılamak ve tarımsal faaliyetin sürdürülmesi maksadıyla belli bir miktarda fonu köylülerimize tahsis edeceğiz."

 
SUNEXPRESS LONDRA UÇUŞLARINA BAŞLADI
 
İSG TÜNEL ÇALIŞMASI İÇİN YOLCULARI UYARDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GELİBOLU’DA HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI
Çanakkale'de, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda devam eden orman yangınına ...
BATAN TEKNEYİ SAK TİMİ ARAYACAK
Van Gölü’nde, 27 Haziran 2020 tarihinde düzensiz göçmenleri taşırken alabora ...
İSTANBUL HAVALİMANI'NDA CİNSEL İÇERİKLİ ÜRÜN ELE GEÇİRİLDİ
İstanbul Havalimanı'nda Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere alana getirilen ...
 
UÇAKTA KORONAVİRÜS PANİĞİ
Diyarbakır-Ankara seferi yapan yolcu uçağında korona virüs paniği yaşandı. ...
ADLİ TIP KURUMU: CEZAİ SORUMLULUĞU YOK
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkacak uçakta "Ben FETÖ'cüyüm ve uçağı ...
DUYGUSAL İYİLEŞTİRME SOHBETLERİ BAŞLIYOR
Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi kapsamında GAP ...
 
BİNLERCE PASAPORTTA İDARİ TEDBİR KARARI KALDIRILDI
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce, bugün ...
ASKERİ KARGO UÇAKLARIYLA 18 ÜLKEYE TIBBİ MALZEME YARDIMI
Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ...
YABANCI UYRUKLU YOLCULARIN TAHLİYELERİ SÜRÜYOR
Korona virüs nedeniyle uçuşların iptal olmasının ardından Türkiye’de kalan ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YENİ HEDEFLER
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası