pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
21 Ekim 2019 Pazartesi - 13:47

FECİ KAZADA BEKLENEN GÜN GELDİ

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalanmıştı. Uçak kısa bir süre sonra denize çakılmıştı

FECİ KAZADA BEKLENEN GÜN GELDİ

FİNAL RAPORU AİLELERLE PAYLAŞILACAK

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti. Endonezya'da hükümet, geçtiğimiz yıl 29 Ekim tarihinde denize çakılan Lion Air Hava Yolları'na ait Boeing 737 MAX tipi uçağın final raporunu, kurbanların aileleri ile 23 Ekim Çarşamba günü paylaşacağını duyurdu.

Endonezya Ulusal Ulaştırma Güvenlik Komisyonu KNKT'nin basın sözcüsü Anggo Anurogo, raporun kamuoyuna açıklanmadan önce yaşamını yitirenlerin aileleri ile paylaşılacağını belirtti. Sözcü Anugoro, raporun kamuoyuna ne zaman açıklanacağına dair detay vermedi.

Geçtiğimiz günlerde Boeing test pilotları arasında 2016 yılına ait SMS yazışmalarında, Endonezya ve Etiyopya’daki kazalarda 346 kişinin ölümüne neden olan 737 Max uçaklarının kontrolünü zorlaştıran otomatik sistemdeki ana problemin bilindiği ortaya çıktı. Federal Havacılık Bürosu’na (FAA) yeni sunulan belgelerde, Boeing Max 737 uçaklarına ait problemin 2016’da test pilotları tarafından dile getirildiği öne sürüldü.

Boeing eski şef teknik pilotu Mark Forkner’in ilk kazadan aylar önce yaptığı simülasyon uçuşu sonrası meslektaşına yazdığı mesajda, "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) olarak bilinen uçuş kontrol sisteminden şikayetçi olduğu kaydedildi. Kazalardan sonraki soruşturmanın ana konusu olan söz konusu sistem hakkında pilotun, “Simülasyonda dizginlenemiyor, sonunda kontrol ettim ama çok kötü uçtum, korkunçtu.” şeklinde ifadeler kullandığı belirtildi.

Meslektaşı diğer pilotun sistemin yenilenmesi gerektiği cevabına da Forkner’in, “Öyle ki esasen düzenleyicilere de yalan söyledim.” şeklinde karşılık verdiği aktarıldı.

FAA’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, Boeing’in söz konusu yazışmaları öğrenir öğrenmez acilen dikkatlerine getirmemesinden duydukları hayal kırıklığı dile getirilerek, gerekli işlemler için yeni belgeleri inceledikleri kaydedildi.

Boeing ise açığa çıkan yeni yazışmalar hakkında, Kongre’ye sundukları belgelerde “eski bir çalışanının açıklamasının” bulunduğunu belirtmekle yetinerek, soruşturma konusunda yetkililerle iş birliği yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da, 10 Mart 2019’da Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü. Uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum acısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik pilotu devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.

Yetkililer, iki kazaya da, dış sensörlerden yanlış veri alarak uçağın burnunu sürekli aşağıya iten ve pilotların kontrolü kaybetmesine neden olan MCAS sisteminin sebep olduğunu açıklamıştı.

Mart ayından beri uçuşların durdurulması üzerine Boeing, 737 Max tipi uçakların hücum acısı sensörlerinin MCAS yazılımına yanlış veri sağlaması durumunda, ek güvenlik katmanları sağlayacak bir güncelleme yapacağını duyurmuştu.

Firma ayrıca temmuzda yaptığı açıklamada, Endonezya ve Etiyopya'da yaşanan 737 Max 8 kazaları kurbanlarının ailelerine ve yakınlarına 100 milyon dolarlık yardım yapılacağını duyurmuştu.

 
QATAR AIRWAYS LANGKAWI’DE BÖYLE KARŞILANDI
 
HAVACILIK PROFESYONELLERİ DUBAİ’DE
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
QATAR AIRWAYS LANGKAWI’DE BÖYLE KARŞILANDI
Her geçen gün büyüyen uçuş ağına 2019’da sekizinci yeni uçuş noktası olan ...
TÜRK EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ KARA KITA AFRİKA’DA
Türkiye’den Afrika’ya giden Türk eğitim gönüllüleri, Tanzanya’nın Zanzibar ...
ÇİN'İN UÇAN DAİRE HELİKOPTERİ
Çin'in başkenti Pekin yakınlarında düzenlenen bir fuarda, uçan daireye ...
 
TARİHTE BİR İLK: 2 KADIN ASTRONOTTAN UZAY YÜRÜYÜŞÜ
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) ilk kez tamamı kadınlardan ...
ÇİN UZAYA DENEYSEL İLETİŞİM UYDUSU FIRLATTI
Çin'in uzaya deneysel iletişim uydusu fırlattığı bildirildi
İNİŞTE PİSTTEN ÇIKTI
Özel jet acil durum ilan ettikten sonra inişte pistten çıktı. Jette 5 kişi bulunuyordu
 
TAŞKENT HAVALİMANI TASARIMI GMW MİMARLIK’A ÖDÜL GETİRDİ
GMW MIMARLIK tasarımı Taşkent Uluslararası Havalimanı, Amerika menşeyili ...
HAMBURG HAVALİMANI'NDA 450 KG’LIK BOMBA
Schenelsen Havalimanı, 2. Dünya Savaşından kalma 450 kilogram patlamamış ...
EMIRATES YILIN ORTADOĞU VE AFRİKA HAVAYOLU
Emirates, Aviation 100 Ödülleri’nde Yılın Ortadoğu & Afrika Havayolu ödülünü kazandı
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası