pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
5 Kasım 2020 Perşembe - 13:12

ERTELENMİŞ VERGİ GELİRİ THY'NİN ZARARINI AZALTTI

Türk Hava Yolları'nın 3. çeyrek zararı analist beklentilerinin altında kaldı. Analistlerin değerlendirmesine göre THY'nin zararının düşük olmasında ertelenmiş vergi geliri önemli rol oynadı

ERTELENMİŞ VERGİ GELİRİ THY NİN ZARARINI AZALTTI

THY, salgının etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği 3. çeyrekte beklentilerin altında zarar yazarken, analistlere göre zararın beklentilerin altında kalmasında ertelenmiş vergi gelirleri ve artan uçak-motor alımlarına ilişkin hibe kredi gelirleri etkili oldu.

THY'nin 3. çeyrek finansal sonuçlarına göre şirketin zararı 946 milyon lira oldu. Analistler şirketin 3. çeyrekte 1,42 milyar lira zarar yazmasını bekliyordu. 2019 yılının 3. çeyreğinde şirket 3,71 milyar lira kâr açıklamıştı. Şirketin bu yılın 3. çeyreğinde net satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 düşüşle 11 milyar lira olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde kâr açıklayan şirketin bilançosunda Kovid-19 salgınının etkileri izlenirken zararın analistlerin beklentilerin altında kalmasında birkaç unsur öne çıktı.

THY bilançosuyla ilgili raporunda İş Yatırım, üçüncü çeyrekte 793 milyon TL olan ertelenmiş vergi gelirinin net zarar rakamını azaltmaya yardımcı olan unsurların başında saydı. Bir önceki yılın aynı döneminde şirketin bilançosunda 831 milyon TL'lik ertelenmiş vergi gideri söz konusuydı. Garanti Yatırım da şirketin bilançosuna ilişkin değerlendirmesinde ertelenmiş vergi gelirinin zararı düşük tuttuğu yorumunu yaptı.

Artan kredi hibeleri de zararı düşürdü

İş Yatırım'ın analizine göre 2019 yılının üçüncü çeyreğinde 43 milyon TL olan uçak, motor ve diğer alımlara ilişkin hibe kredi gelirlerinin bu yılın 3. çeyreğinde 289 milyon TL'ye yükselmesi de zararın düşük olmasında etkili olan unsurların başında geldi. İş Yatırım üçüncü çeyrekte 229 milyon TL olan sigorta, tazminat ve ceza geliri de net zarar rakamını azaltmaya yardımcı oldu.

Kur farkı giderleri bilançoyu baskıladı

3. çeyrekte Türk Lirası'nın dolar karşısında gösterdiği yaklaşık yüzde 13'lük gerilemenin de Türk Hava Yolları bilançosu üzerinde baskı yarattığı görüldü. İş Yatırım'ın analizine göre 1,5 milyar TL tutarındaki toplam kur farkı giderlerinin net zarar rakamı üzerinde arttırıcı etkisi oldu. Garanti Yatırım da birim giderlerin baskı altında olduğuna dikkat çekti. THY’nin 3. çeyrekte birim yolcu getirisi dolar bazında yüzde 10,5 azalırken, birim giderleri ise yüzde 54 arttı. Yakıt dışı giderlerde ise yıllık artış yüzde 79 oldu. Garanti Yatırım'ın analizine göre bunda uçak sahipliği ve yer hizmetlerine ilişkin giderlerdeki artış başı çekti.

Çeyrek esnasında faaliyet gösterilen bölgelerden Ortadoğu ve Asya birim yolcu gelirlerine olumlu katkıda bulunurken, Türkiye yüzde 36, Amerika yüzde 11 ve Avrupa yüzde 10 düşüşle gelirleri aşağı çekti. Garanti Yatırım'ın hesaplamalarına göre şirketin net borcu çeyrek esnasında 87 milyar TL'den 109 milyar TL’ye yükseldi. (Bloomberg)

 
İLK FORMULA 1 KAFİLESİ SABİHA GÖKÇEN’E İNDİ
 
THY’DEN 9 AYDA 5,2 MİLYAR TL ZARAR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KARS'TA HAVA ULAŞIMINA SİS ENGELLİ
Kars'ta etkili olan sis nedeniyle İstanbul-Kars seferi iptal edildi
İSTANBUL HAVALİMANI AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ
İstanbul Havalimanı, geçtiğimiz hafta günde ortalama 520 hareket sayısıyla ...
2. HAVACILIK UZAY VE PSİKOLOJİ KONGRESİ
Havacılık, uzay ve psikoloji alanlarında birçok bilimseveri bir araya ...
 
KARGO VE ÖZEL UÇUŞLARDA ARTIŞ YAŞANDI
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol), koronavirüs salgının ...
KADRİ SAMSUNLU’NUN ACI GÜNÜ
İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu'nun ...
KORDSA NASA İÇİN ÜRETİYOR
Kordsa, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde paydaşlarına değer yaratmaya devam ...
 
THY'NİN KOLOMBİYA VE PANAMA SEFERLERİ YENİDEN BAŞLADI
Kolombiya'ya koronavirüs nedeniyle ara verilen seferler yeniden başladı
TURKISH CARGO AVRUPA’NIN EN İYİSİ SEÇİLDİ
Global hava kargo markası Turkish Cargo, Avrupa’nın en iyi hava kargo markası seçildi
BERLİN-BRANDENBURG HAVALİMANI 9 YIL GECİKMEYLE AÇILDI
Berlin-Brandenburg Havalimanı (BER), Münih ve Berlin-Tegel havalimanlarından ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası