pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
27 Mayıs 2020 Çarşamba - 22:47

EN GENİŞ ELEKTRİKLİ UÇAK HAVALANIYOR

Dünyanın en geniş oturma kapasitesine sahip elektrikli uçağı, ilk kez gökyüzüne havalanmaya hazırlanıyor. Uçuş Perşembe günü ABD'nin Washington eyaletinde gerçekleştirilecek

EN GENİŞ ELEKTRİKLİ UÇAK HAVALANIYOR

Cessna Caravan tipi uçağa sonradan monte edilen elektrikli motor ile gerçekleştirecek uçuşun 20 ila 30 dakika sürmesi bekleniyor. Uçağın dokuz yolcu taşıma kapasitesine sahip olmasına karşın, test uçuşu tek pilotla gerçekleşecek, 183 kilometrelik sürate ulaşılacak.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, elektrikli uçak motorunun üreticisi olan magniX firması 2021 yılının sonunda, 160 kilometre menzil içinde bu uçakları hizmete sokmayı umuyor. Koronavirüs salgını ile büyük darbe alan havacılık sektöründeki birçok firma, elektrikli uçak motoru teknolojisi üzerinde çalışıyor. Ancak büyük uçakların, yalnızca elektrik enerjisi ile uzun mesafeler kat etmesine olanak verecek piller, henüz kullanılabilir ağırlıklara düşürülebilmiş değil.

Elektrikli uçak teknolojisinin geleceği

Sıkı kurallara tabii olan havacılık sektöründe güvenlik testlerinin geçilmesi de uzun zaman alabilir. Ancak magniX firması, bu sürecin, Cessna Caravan'a yapıldığı gibi elektrikli motorların mevcut uçaklara sonradan monte edilmesi ile hızlandırılabileceğini umuyor. Aralık ayında daha küçük ebattaki bir uçak, tamamen elektrik enerjisi ile bir uçuş gerçekleştirmişti. Yatırım bankası olan UBS, havacılık endüstrisinin, 1600 kilometre menzil içindeki uçuşlarda, elektrikli uçak kullanımına geçişinin beklenenden hızlı olacağı değerlendirmesini yapıyor. magniX'in CEO'su Roei Ganzarski de benzer şekilde, 15 yıl içinde 1600 kilometre mesafe içindeki tüm uçuşlarda, elektrikli uçak kullanılacağına inandığını söylüyor. Ganzarski, "Elektrikli uçaklar, bir saatlik uçuş için yüzde 40 ila 70 arasında daha az maliyetli olacaklar. Bu da daha çok uçağın, daha küçük havalimanlarına daha az karbon emisyonu ile uçması anlamına geliyor" dedi.

Rolce Royce ve Airbus projelerini iptal etti

Elektrikli uçak teknolojisi üzerine çalışan firmalardan Zunum Aero, 27 koltuklu ve yaklaşık bin kilometre menzilli bir uçak geliştirmek için çalışıyor. Alman firması Lilium ise, beş kişilik bir hava taksisini uçuracak elektrikli jet motoru üzerinde denemeler yapıyor. Rolce Royce ve Airbus firmaları yakın bir zaman önce hibrid elektrikli uçak çalışmalarını iptal ettiklerini duyurmuştu.

magniX firmasının elektrikli motor monte ettiği Cessna Caravan, dünyanın en geniş kullanımdaki orta menzilli uçaklarından biri. Dünya genelinde 2 bin 600 adet Cessna Caravan, 100'den fazla ülkede hizmet veriyor.

 
TARİHİ YOLCULUĞA AZ KALDI
 
KALKIŞ HAVA MUHALEFETİ NEDENİYLE ERTELENDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAVALİMANLARINDA KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ
4 Haziran’da başlaması beklenilen uçuşlar öncesinde Sivil Havacılık Genel ...
LUFTHANSA’DA ‘KURTARMA PAKETİ’NE ERTELEME
Lufthansa Denetleme Kurulu 'kurtarma paketi' kararını erteledi
TALPA PİLOT MAAŞLARININ YÜKSEKLİĞİNE AÇIKLIK GETİRDİ
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, Covid-19 pandemi sürecindeki ...
 
DÜNYANIN EN BÜYÜK ‘LEED ALTIN’ SERTİFİKALI BİNASI
Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst ...
UÇAĞA NASIL BİNİLECEK NASIL İNİLECEK
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, 4 Haziran iç hat, 10 Haziran’da ...
LATAM AIRLINES İFLAS ERTELEMEYE BAŞVURDU
Güney Amerika'nın en büyük hava yolu şirketi Latam Airlines, iflas erteleme başvurusunda bulundu
 
ALMANYA’DA HÜKÜMETLE LUFTHANSA ANLAŞTI
Korona virüs salgını nedeniyle iflasın eşiğine gelen Alman havayolu şirketi ...
HAVAYOLU ULAŞIMINDA NORMALLEŞME ADIMLARI
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında seferleri ...
EL AL 13 YIL SONRA TÜRKİYE’YE İNDİ
İsrail El Al Havayolları, 13 yıl sonra Türkiye’ye iniş yaptı. Atatürk ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası