pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
17 Mayıs 2019 Cuma - 10:11

CUMHURBAŞKANINDAN VİZE SERBESTİSİ TALİMATI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vize serbestisi için gereken 72 kriterden eksik kalan altısıyla ilgili birimlere çalışma talimatı verdi

CUMHURBAŞKANINDAN VİZE SERBESTİSİ TALİMATI

Milliyet Gazetesi’nden Kıvanç El'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vize serbestisi için gereken 72 kriterden eksik kalan altısıyla ilgili birimlere çalışma talimatı verdi. Altı kriter içerisinde beş kriter, “hemen çözülebilecek” diye değerlendirilirken en tartışmalısı olan Terörle Mücadele Kanunu için çeşitli alternatifler belirlenerek AB’li yetkililerle bir kez daha bir araya gelineceği kaydedildi. 

Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Reform Eylem Grubu’nda verdiği AB mesajlarının ardından vize serbestisi adımı için çalışma başlatıldı. 72 kriter arasında AB’nin daha önce kabul ettiği 66 kriterle ilgili sorun bulunmuyor. Geriye kalan altı kriterden beşi için de bir problem tespit edilmedi. Birinci olarak, kişisel verilerin korunması için ikincil düzenlemelerin yapılması konusunda bakanlıkların da çalışmaları bulunuyor.

İkinci şart olarak sunulan cezai konularda adli iş birliği yapılmasıyla ilgili Türkiye’nin 30 Nisan 2018’e kadar adım atması gerekiyordu. Ancak bu adım atılmazken yeni sürecin başlatılabileceği ifade ediliyor. Üçüncü şart olarak da Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile iş birliği anlaşması konusunda İçişleri Bakanlığı çalışmasının hazır olduğu ifade ediliyor.

Dördüncü başlık olan yolsuzlukla mücadele için önlemlerin alınması konusunda ise Adalet Bakanlığı tarafından Siyasi Partiler Kanunu’nda siyasetin finansmanına ilişkin değişikliklerin yapılması gündemde tutuluyor.

Beşinci olarak; Geri Kabul Anlaşması’nın tam olarak devreye girmesi ise tüm aşamalar tamamlandıktan sonra vize serbestisi ile eş zamanlı hayata geçecek. Türkiye şu anda 18 Mart Mutabakatı olarak bilinen mutabakattaki şartları uyguluyor.

AB ile diğer beş konunun aksine bugüne kadar uzlaşılamayan diğer bir konu başlığını ise, terörle mücadele mevzuatı oluşturuyor. AB, Terörle Mücadele Kanunu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda cezalandırma ve tutuklamayla ilgili düzenleme bekliyor. Kanunların, AİHM kararlarıyla uyumlu hale getirilmesi, ifade ve toplantı özgürlüğüne dair uygulamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına taşınması isteniyor. 

Türkiye, bu konuda “yumuşamadan” yana tavır ortaya koymuyor. Ancak çeşitli alternatif düzenlemelere ilişkin çalışmanın yürütüldüğü ve AB yetkilileri ile bir araya gelerek durumun ele alınacağı kaydediliyor. Türkiye daha önce AB’ye bir öneri sunmuş, ancak bu kabul görmemişti. Çalışmanın tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelinecek, vize serbestisi için atılması gereken adımlar da bu toplantının ardından yapılacak.

Eksik kalan altı kriter: Kişisel verilerin korunması, cezai konularda adli işbirliği, terörle mücadele mevzuatı, Europol ile anlaşma, yolsuzlukla mücadele, geri kabul anlaşması.

 
100’NCÜ SİHA ÜRETİM HATTINDAN ÇIKTI
 
UNIFREE TÜRK MARKALARININ VİTRİNİ OLDU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMIRATES’TEN ÖZEL İLKBAHAR FIRSATI
Emirates Havayolu; 29 Nisan – 5 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul ...
HİNT DÜĞÜNLERİNDE YÜZDE 300 ARTIŞ BEKLENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hint düğünü organizasyonu yapan ...
BALON UÇUŞLARI KAPADOKYA'YI AŞTI
Nevşehir Kapadokya bölgesinde yoğunlaşan balon uçuşlarının diğer illere ...
 
EMIRATES’TEN MART AYINA ÖZEL İNDİRİM FIRSATI
Emirates Havayolu; 18 Mart- 24 Mart 2019 tarihleri arasında İstanbul Sabiha ...
TURİZMDE 12 AY KONSEPTİ
Turizmde yeni modeli anlatan Bakan Ersoy: 12 ay çalışacak otel konsepti ...
AIR FRANCE'TAN CANCUN FIRSATLARI
Meksika’nın Yucatán Yarımadası üzerinde bulunan ve Meksika’nın Karayipleri ...
 
PUTİN’DEN VİZE MÜJDESİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iş seyahati için ve TIR - kamyon ...
İSTANBUL’A 13.4 MİLYON TURİST GELDİ
İstanbul'u geçen yıl 13.4 milyon yabancı turist ziyaret etti
İZMİR’DEN BERLİN’E ÖZEL UÇUŞ
Corenrdon Havayolları 2019 ITB Berlin Turizm Fuarı için İzmir’den de Berlin’e özel uçuş düzenliyor
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası