pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
13 Nisan 2021 Salı - 15:42

AIRBUS’TAN UÇAK LAZER İLETİŞİM TERMİNALİ

Airbus ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO), UltraAir olarak adlandırılan uçaklar için lazer iletişim terminali demonstrator’ı geliştirecek bir program başlatıyor

AIRBUS’TAN UÇAK LAZER İLETİŞİM TERMİNALİ

Airbus, TNO ve Hollanda Uzay Ofisi (NSO) tarafından ortaklaşa finanse edilen proje, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ScyLight (Güvenli ve Lazer İletişim Teknolojisi) programının bir parçasıdır. Teknoloji demonstrator’ının tasarımı, yapımı ve test edilmesini kapsar. Lazer iletişim teknolojileri, uydu iletişiminde (satcom) bir devrim niteliği taşıyor ve önümüzdeki on yıl içinde ticari ihtiyaçları karşılamak için benzeri görülmemiş iletim hızı, veri güvenliği ve esneklik sağlayacak.

UltraAir terminali, son derece kararlı ve hassas bir optik mekatronik sistem de dahil olmak üzere eşsiz bir teknoloji ile, Dünya’dan 36.000 km yüksekliğindeki jeostatik yörüngede bir uçak ile bir uydu arasında lazer bağlantıları yapabilecek. Teknoloji demonstrator’ı, veri aktarım hızlarının saniyede birkaç gigabite ulaşabileceği geleceğin UltraAir ürününün önünü açarken, anti-parazit ve daha az müdahale olasılığı sağlar. Bu şekilde UltraAir, askeri uçakların ve İHA’ların (insansız hava araçları) bir savaş bulutu içinde bağlanmasının yanı sıra uzun vadede havayolu yolcularının Airbus’ın SpaceDataHighway takım uyduları sayesinde yüksek hızlı veri bağlantıları kurmasını sağlayacak.

SpaceDataHighway (Edrs) uyduları, Jeostatik yörüngedeki konumlarından gözlem uyduları tarafından toplanan verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak Dünya’ya iletir, ki bu süreç normalde birkaç saat sürer.

Bu projeye öncülük eden Airbus, SpaceDataHighway programı ile geliştirilen lazer uydu iletişimindeki eşsiz uzmanlığından yararlanıyor. Terminalin gelişimini, zeminde ve havada test edilmesini koordine edecek. Projenin kilit ortağı olan TNO, Hollanda yüksek teknoloji ve uzay endüstrisi tarafından desteklenen yüksek hassasiyetli opto-mekatronik alanındaki tecrübesini sergiliyor. Hollanda’daki Airbus Defence and Space, terminallerin endüstriyel üretiminden sorumlu olacak. Airbus’ın yan kuruluşu Tesat, lazer iletişim sistemlerindeki teknik uzmanlığından faydalanarak tüm test faaliyetlerinde yer alacak.

İlk testler 2021 yılı sonunda Tesat’ta laboratuvar koşullarında yapılacak. İkinci aşamada ise 2022’nin başlarında Tenerife’de (İspanya) yer testlerine başlanacak ve burada UltraAir demonstrator ile ESA Optik Yer İstasyonunu kullanılarak Alphasat uydusuna yerleştirilen lazer terminali arasında bir bağlantı kurulacak. En son doğrulama aşamasında, UltraAir demosntrator, 2022’in ortalarına kadar uçuş testi için bir uçağa entegre edilecek.

PARAZİTLENMEYİ VE TESPİT EDİLMEYİ ÖNLEME AVANTAJINA SAHİP

Uydu hizmetlerine talep arttıkça, geleneksel satcom radyo frekans bantlarına da ilgi azalıyor. Lazer bağlantıları, zaten kalabalık olan radyo frekanslarına kıyaslandığında, lazer iletişiminin çok daha dar bir ışın olması nedeniyle kesilmesi son derece zor olduğundan parazitlenmeyi ve tespit edilmeyi önleme avantajına da sahiptir. Bu nedenle, lazer terminalleri daha hafif olabilir, daha az güç tüketebilir ve radyodan daha iyi güvenlik sağlayabilir.

Hükümet ve savunma müşterileri için çok alanlı iş birliği sağlamada bu teknolojinin faydalarını ön plana çıkaran program, Airbus’ın lazer iletişimini daha da ilerletme stratejisinde önemli bir kilometre taşı.

 
DHMİ HAVACILIK AKADEMİSİNDE 3492 KİŞİYE EĞİTİM
 
RUSYA'DAN HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE TELGRAF
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DHMİ HAVACILIK AKADEMİSİNDE 3492 KİŞİYE EĞİTİM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı DHMİ Havacılık Akademisi’nde 2021 yılının ...
RUSYA TÜRKİYE'YE UÇUŞLARI DURDURDU
Rusya, artan corona virüsü vaka sayıları nedeniyle Türkiye'ye seyahati ...
SİNGAPUR İLK H225M HELİKOPTERİNİ TESLİM ALDI
Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (SCHK), ilk H225M helikopterini Singapur’da teslim aldı
 
THY AVRUPA'DA LİDERLİĞİ BIRAKMADI
Türk Hava Yolları (THY), günlük ortalama 779 uçuşla Avrupa'daki liderliğini sürdürdü
DUBAİ-İSTANBUL UÇUŞLARINI 18'E ÇIKARIYOR
Emirates, haftada 11 kez gerçekleştirdiği mevcut uçuşlarına, 15 Nisan ...
CEP TELEFONU PALETLERİ TUTUŞTU
Hong Kong Havalimanı’nda kargo uçağına yüklenecek olan cep telefonu paletlerinden ...
 
BODRUM SEZONUN İLK DIŞ HAT UÇUŞUNU KARŞILADI
Milas-Bodrum Havalimanı, Azur Havayolları’nın Moskova’dan düzenlendiği ...
ENKAZI ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR
İzmir'in Foça ilçesinde düşen KT-1 tipi eğitim uçağının enkazının denizden ...
YERLİ ROKET MOTORU TESTİ GEÇTİ
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ay’a gönderilecek insansız araçta kullanılması ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası