pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
24 Temmuz 2020 Cuma - 18:15

ABD SAVAŞ UÇAĞI İRAN YOLCU UÇAĞINI TACİZ ETTİ

İran medyası, en az bir ABD savaş uçağının Perşembe günü bir İran yolcu uçağına, Suriye hava sahasından geçtiği sırada tehlikeli şekilde yaklaştığını bildiriyor. ABD askeri sözcüleri ise savaş uçaklarının, yolcu uçağından güvenli bir mesafede olduğunu ileri sürüyor

ABD SAVAŞ UÇAĞI İRAN YOLCU UÇAĞINI TACİZ ETTİ

Devlet haber ajansı İrib, Mahan Hava Yollarına ait yolcu uçağının pilotunun Amerikan savaş uçağından kaçınmak için hızla irtifa değiştirdiğini ve bu nedenle birçok yolcunun yaralandığını yazdı. Aynı ajans tarafından yayınlanan ve yolculardan biri tarafından çekildiği belirtilen cep telefonuyla alınmış görüntü kaydında, uçağın penceresinden bir savaş uçağı ve yüzü kanlı bir yolcu görülüyor.

ABD askeri yetkilileri ise iddiaları reddetmiyor ancak F-15 tipi savaş uçağının söz konusu yolcu uçağından güvenli bir mesafede seyrettiğini söylüyor.

ABD Genelkurmay Başkanlığı: Çok yaklaşmadık

Dün geç saatlerde bir açıklama yapan ABD Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban "Suriye'deki El Tanf üssü yakınlarında rutin hava devriyesi yapan ABD'ye ait F-15 savaş uçağı, Mahan Hava Yolları'na ait yolcu uçağına, standart görsel kontrolünü yapmak amacıyla, 1 kilometre civarında güvenli bir mesafeye kadar yaklaşmıştır" dedi. Urban, hava sahasından geçen uçakların El Tanf hava üssündeki ABD askeri personelinin güvenliğini sağlamak amacıyla denetlendiğini söyleyerek, "F-15 pilotu, bunun Mahan Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı olduğunu görünce güvenli bir şekilde uzaklaşmıştır" diye sürdürdü.

Tahran-Beyrut seferini yapan Mahan Hava Yolları uçağı olaydan sonra güvenli bir şekilde Lübnan'ın başkentine iniş yaptı. Uçakta kaç yolcu ve mürettebat bulunduğu henüz bilinmiyor. Uçak dün yakıt ikmali yaptıktan sonra dün Beyrut'tan Tahran'a döndü.

Gerginliğin arka planı

İran Haber Ajansı'nın ilk haberlerinde iki jet uçağının İsrail'e ait olabileceği kaydedilmişti. İsrail kamu yayıncısı Kan'a demeç veren istihbarat yetkilileri, olayın İsrail ile hiç bir ilgisi bulunmadığını söylemişlerdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, İran'ın olayı soruşturduğunu ve "gereken siyasi ve yasal adımların atılacağını" söyledi. İran ile ABD arasındaki ilişkiler 2018 yılında Donald Trump'ın Tahran ile tartışmalı nükleer programı konusunda yapılan uluslararası anlaşmadan çekilmesiyle gerginleşti. O günden bu yana iki ülke birbirini karşılıklı bölgedeki çıkarlarına karşı kışkırtıcı eylemlerde bulunmakla suçluyor.

Mahan Hava Yolları 1991'de kurulan bir sivil taşımacılık şirketi. 2011 yılında ABD, Mahan Hava Yolları'nı İran'ın seçkin Devrim Muhafızları gücüne teknolojik ve mali yardım sağlamakla suçlayarak, yaptırım açıklamıştı. 2019 yılında birçok Avrupa ülkesi, havayolu şirketinin havaalanlarına inişini yasakladı.

 

 
MASKE TAKMADI UÇAKTAN İNDİRİLDİ
 
TAV İLK 6 AYDA 11,4 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇİN'İN MARS YOLCULUĞU BAŞLADI
Çin'in Mars görevini gerçekleştirecek keşif sondası, 'Uzun Yürüyüş' roketiyle fırlatıldı
AIRBUS’TEN İNGİLTERE İLE SKYNET 6A İMZASI
Airbus Defence and Space, İngiltere Savunma Bakanlığı (MOD) ile Skynet ...
AIRBUS'IN İKİNCİ TAKIMUYDUSU HİZMETTE
Airbus’ın SpaceDataHighway takım uydusunun ikinci uydusu olan EDRS-C, ...
 
İRAN KARA KUTUYU FRANSA'YA GÖNDERDİ
İran, 8 Ocak'ta başkent Tahran'da füzeyle vurduğu Ukrayna Uluslararası ...
UKRAYNA’DAN RUSYA’YA: SORUMLULUĞU ÜSTLEN
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 298 kişinin öldüğü MH17 sefer sayılı uçağın ...
BOMBA İHBARI ACİL İNDİRDİ
Ryanair Havayolları uçağı bomba ihbarı nedeniyle Oslo Havalimanı’na acil iniş yaptı
 
EN ZENGİNLER PANDEMİDE SERVETLERİNİ ARTIRDI
UBS'in raporuna göre, dünyanın en zenginlerinin büyük bir kısmı koronavirüs ...
TIBBİ EKİPMAN KARŞILIĞINDA O UÇAĞI SATIYOR
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, kendisinden önceki ...
ABD’DE F-16 DÜŞTÜ
Amerika Birleşik Devletleri‘ne ait bir F-16 uçağı düştü
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası