pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
26 Şubat 2021 Cuma - 13:21

AB 3 AY AŞI PASAPORTUNU GÖRÜŞECEK

AB Liderler Zirvesi: Aşı pasaportu için 3 ay sürecek teknik ve siyasi düzeyde görüşmeler yapılacak

AB 3 AY AŞI PASAPORTUNU GÖRÜŞECEK

Avrupa Birliği devlet liderleri zirvesinin ilk günü sona erdi. Liderler en tartışmalı gündem maddesi olan 'aşı pasaportu' konusunda henüz detaylı bir karara varmadı ancak ülkelerden artarak gelen destek sonucu hazırlık adımları atılması kararlaştırıldı.

Bunun için gelecek üç ay boyunca teknik ve politik açıdan konunun netleştirilmesi adına Brüksel'deki daimi temsilciler birlikte çalışacak. Bu şekilde aşı sertifikalarının yaz aylarında devreye girmesi söz konusu olabilir.

Zirve sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, aşı pasaportlarının hayata geçmesi halinde bu sertifikalarda asgari gerekli verinin bulunacağını, hassas kişisel bilgilerin ise sadece o kişinin vatandaşı olduğu ülkede tutulacağını kaydetti. Buna göre sertifikalarda öncelikle hangi aşının vurulduğu, kaç doz yapıldığı ve kişinin bağışıklık seviyesini belirten bir kategori yer alacak. Örneğin kişinin hali hazırda hastalanıp hastalanmamış olduğu, en son testini ne zaman yaptırmış olduğu gibi bilgiler yer alacak.

Önemli olan üyeler arasında işleyen ortak bir sistem geliştirmek

Ortak pazarın işleyebilmesi için bu tür bir sertifikanın çok işe yarar olabileceğini belirten von der Leyen, "Önemli olanın ortaya çıkacak olan sistemin bir 'Avrupa sistemi' olması ve uluslararası bir standart ile iş görmesidir. Google ve Apple gibi oyuncuların bu konuda oluşan vakumu görüp Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışmak için girişimlerde bulunduğunu görüyoruz. Ancak bunlar son derece hassas kişisel veriler." dedi.

Böyle bir aşı pasaportu ile ne yapılıp ne yapılamayacağı konusu ise tartışılmaya devam edecek. von der Leyen AB'de hali hazırda 50 milyondan fazla aşı dağıtılmış olduğunu, 29 milyon kişinin aşılandığını ve bunun da AB yetişkin nüfusunun yüzde 8'ine denk geldiğini aktardı. von der Leyen ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan virüs varyantının 27 üye ülkenin 20'sinde ve Güney Afrika varyantının 14 üyede, Brezilya varyantının ise 6 üye ülkede görüldüğünü açıkladı. von der Leyen "Eğer üye ülkeler aşı pasaportu sisteminin turizm sezonuna yetişmesini istiyorsa kendi sorumluluk alanlarında ellerini çabuk tutmalılar"dedi.

İki doz Pfizer aşısı olan artık bulaştırmıyor

20 AB ülkesinde vakalarda düşüş trendi yaşandığını söyleyen von der Leyen sadece 7 ülkede artış görüldüğünü dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Aşı olsanız bile virüsü bulaştırmaya devam edebiliyorsunuz. Ancak İsrail'in Pfizer ile paylaştığı veriler umut verici. Buna göre iki doz BionTech aşısı olmuşsanız bulaşma neredeyse hiç olmuyor.” AB olarak ayrıca ortaklık antlaşması olan ülkeler için de aşı bağışları organize edileceğini belirten von der Leyen, virüsün yeni tür varyantlarının incelenmesi, aşıların ve testlerin güncellenmesi için de 200 milyon euro ek bütçe ayrıldığını belirtti.

Michel: Aşı pasaportu konusunda hatalı varsayımları düzelttik

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de aşı pasaportu olduğu takdirde 'ayrımcılık' yaşanabileceğine ilişkin duyulan endişelerin meşru olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Zor bir yıl geçirdik ancak artık bu virüsü yakından tanıyoruz. Aşılarımız var ve yapmamız gerekenler belli. Aşı üretimini ve dağıtımını hızlandırarak en fazla sayıda kişiyi aşılamak. Aşı sertifikaları meselesini geniş biçimde ele aldık. Bu konuda her şey çözüme kavuşmuş değil ancak başta var olan bazı hatalı varsayımları düzelttik diyebilirim. Üye ülkeler AB daimi temsilcilerini konu üzerinde gerekli çalışmaları yapmaları için görevlendirdi. Mart zirvesine kadar bu alanda önemli bir ilerleme sağlamış olacağımızı tahmin ediyorum. "

 
HONDAJET SINIFININ EN ÇOK SATAN UÇAĞI OLDU
 
PEGASUS AİLESİNİN YENİ ÜYELERİ: ZEYNEP BEREN VE ESMA
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇAK KAZASINDA HAYATINI KAYBETMİŞTİ SALA İÇİN 2 YIL SONRA İTİRAF
2 yıl önce Nantes'tan Cardiff City'ye transfer olmak üzere iken uçak kazası ...
NİJERYA’DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
Motor arızası meydana gelen uçak iniş sırasında düştü: 7 ölü
SHELL AIRBUS H160'I SEÇTİ
Uluslararası enerji grubu Shell, Amerika’nın önde gelen açık deniz operatörü ...
 
TARİHİ İNİŞTEN İLK FOTOĞRAFLAR GELDİ
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği ...
MARS'A İNMESİNE SAATLER KALDI
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı ...
AIRBUS UZAY TEKNOLOJİSİ MARS’A ULAŞTI
NASA’nın Perseverance uzay aracı Perşembe günü (yarın) Kızıl gezegenin ...
 
ABD F-35'LERİN GÖSTERİLERİNİ KISITLAYACAK
ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, onarım sürelerinin uzun sürmesi nedeniyle ...
HELİKOPTERİN PİLOTU SUÇLANDI
NBA yıldızı Kobe Bryant'ın hayatını kaybettiği helikopter kazasında pilot suçlandı
"AŞI PASAPORTU" KONUSUNDA ANLAŞTILAR
İsrail ve Yunanistan başbakanları "yeşil aşı pasaportu" konusunda anlaştıklarını ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası