pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
‘EN İYİ UÇAK İÇİ EĞLENCE ÖDÜLÜ’ EMIRATES’E
‘EN İYİ UÇAK İÇİ EĞLENCE ÖDÜLÜ’ EMIRATES’E
5 SÜPER MUSHSHAK UÇAĞI MSB’YE KATILDI
5 SÜPER MUSHSHAK UÇAĞI MSB’YE KATILDI
19 Temmuz 2020 Pazar - 14:01

İRAN KARA KUTUYU FRANSA'YA GÖNDERDİ

İran, 8 Ocak'ta başkent Tahran'da füzeyle vurduğu Ukrayna Uluslararası Havayolları'na ait yolcu uçağının kara kutusunu Fransa'ya gönderdiğini açıkladı. Cuma günü gönderilen cihaz Pazartesi günü incelemeye alınacak

İRAN KARA KUTUYU FRANSA YA GÖNDERDİ

Uçaktaki 176 kişi hayatını kaybetmişti

Başlangıçta uçağı düşürmediklerini açıklayan İran, batı ülkelerinin istihbarat servislerinin ellerinde bu yönde bilgiler olduğuna dair açıklamalarının ardından uçağı yanlışlıkla düşürdüklerini duyurmuştu. Uçağın bir füze zannedildiğini açıklayan yetkililer, bunun bir kaza olduğunu duyurmuştu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de olaydan "affedilemez bir kaza" olarak bahsetmişti.

Olay sırasında İran'ın hava savunma sistemleri, İranlı general Kasım Süleymani'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD'nin hava saldırısıyla öldürülmesinin ardından en üst seviyeye çıkarılmıştı.

Kara kutu neden önemli?

Kara kutuda uçağın sistemlerine ve kurduğu iletişime dair önemli veriler bulunuyor. İran daha önce kara kutunun incelenmesini, uçakta hayatını kaybedenlerin vatandaşı olduğu ülkelerle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle geciktirmişti.

Uluslararası havacılık kurallarına göre İran'ın soruşturmayı yönetme hakkı bulunuyor. Fakat soruşturmalara üretici şirketler de dahil oluyor ve uzmanlar yalnızca birkaç ülkenin elinde kara kutuları inceleyebilecek teknolojilerin bulunduğunu söylüyor. İran kara kutuyu, uçağın üreticisi olan Boeing'in merkezinin bulunduğu ABD'ye göndermeyi reddetmişti. Artık kara kutu Fransa'da, Fransız uzmanlar tarafından incelenecek. Uçakta 55 vatandaşını kaybeden Kanada'nın yanı sıra Ukrayna da Fransa'ya inceleme heyeti gönderecek.

İran neden hava sahasını kapatmamıştı?

İran uçağın yanlışlıkla düşürüldüğünü söylese de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bu tür açıklamalara inanmak için erken olduğunu ve uluslararası soruşturmaların sonucunu görmek istediklerini söyledi. İran yetkilileri, olayda sorumluluğu bulunan altı kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan İran'ın neden hava sahasını sivil uçuşlara kapatmadığı da tartışma konusunu olmuştu. Kanada merkezli CBC News'in kısa süre önce edindiği bir ses kaydına göre İran hava sahasını açık tutarak, Irak'taki ABD üssüne düzenlemeyi planladıkları saldırıyı gizlemek istedi.

İran Dışişleri Bakanı Vekili Muhsin Baharvand, saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin ailesi ile İran'daki soruşturmayı yürüten Hasan Rezaeyfar arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın gerçek olmadığını ve kanıt olarak kullanılamayacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Ukrayna Hava Yolları'nın PS752 sefer sayılı Tahran-Kiev uçuşunu gerçekleştiren Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı kalkışın hemen ardından düşmüştü. Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı. İran, önce uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü açıkladı ancak daha sonra uçağı füzeyle yanlışlıkla vurduğunu kabul etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayla ilgili açacakları soruşturmanın "özel bir mahkeme" tarafından yürütüleceğini söyledi.

 
PEGASUS AĞUSTOS'TA 17 ÜLKEYE DAHA UÇACAK
 
İKİ ÜLKEYE UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UKRAYNA’DAN RUSYA’YA: SORUMLULUĞU ÜSTLEN
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 298 kişinin öldüğü MH17 sefer sayılı uçağın ...
BOMBA İHBARI ACİL İNDİRDİ
Ryanair Havayolları uçağı bomba ihbarı nedeniyle Oslo Havalimanı’na acil iniş yaptı
EN ZENGİNLER PANDEMİDE SERVETLERİNİ ARTIRDI
UBS'in raporuna göre, dünyanın en zenginlerinin büyük bir kısmı koronavirüs ...
 
TIBBİ EKİPMAN KARŞILIĞINDA O UÇAĞI SATIYOR
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, kendisinden önceki ...
ABD’DE F-16 DÜŞTÜ
Amerika Birleşik Devletleri‘ne ait bir F-16 uçağı düştü
DASH-8 İNİŞTE KIRIMA UĞRADI
Kenyalı de Havilland Canada DHC-8-400 Dash 8 tipi uçak inişte kırıma uğradı
 
AIRBUS BUNDESWEHR İLE SÖZLEŞME YENİLEDİ
Alman Bundeswehr (Almanya Silahlı Kuvvetleri), Afganistan ve Mali’deki ...
AIRBUS NIGHTJAR TAKIMI'NI KURDU
Airbus, Avustralya endüstri kapasitesini geliştirmek için Nightjar Takımı'nı ...
ŞİDDETLİ DOLUYA YAKALANDI
Şiddetli dolu yağışına tutulan Delta Havayolları uçağının burnu bu hale geldi
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası