Astrofizikte çığır açan bir gelişmeye imza atarak 2019'da ilk kez bir kara delik fotoğraflamayı başaran araştırma ekibi şimdi de Samanyolu Galaksisi'ndeki süper kütleli kara deliğin görüntüsünü paylaştı. Böylece kara delikler ikinci kez fotoğraflanabilmiş oldu.
Kısa süre önce merak uyandıran bir açıklama yaparak 12 Mayıs'ı işaret eden Avrupa Güney Gözlemevi bombayı patlattı.
Bilim insanları, Dünya'nın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nin tam merkezinde bulunan ve 'Sagittarius A*' adı verilen süper kütleli kara deliği ilk kez fotoğraflamayı başardı.
Kara delikler ışık yaymıyor ama çekilen fotoğrafta kara deliğin gölgesinin etrafında aydınlık bir ışık halkası olduğu görülüyor. Astronomlar bu süper kütleli kara deliğin Güneş'ten 4 milyon kat daha büyük olduğunu söylüyor.
300’DEN FAZLA ARAŞTIRMACI 8 FARKLI TELESKOP
Bu büyük keşif, 800 kurumda görevli 300'den fazla araştırmacının 8 farklı teleskopla yıllar süren çalışmaları sonucu gerçekleşebildi. Bugüne kadar bilim insanları yıldızların galaksinin merkezindeki görünmez, devasa bir nesne etrafında döndüğünü tespit etmekle yetinmiş ama bu nesnenin ne olduğunu saptayamamıştı.
Aynı ekip 2019'da da evrenin en büyük gizemlerinden olan kara deliğin ilk fotoğrafını yayınlamıştı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |